דיני מקרקעין מסדירים את הזכויות השונות המוקנות לאנשים בנדל"ן, כלומר בחלקות קרקע, על כל הבנוי והנטוע עליהן, ובכלל זה מגרשים, בתים צמודי קרקע, דירות מגורים בבתים משותפים, משרדים, חנויות, מבנים תעשייתיים, שטחים חקלאיים, השכרת דירות וכיוב'. קיימות מספר זכויות במקרקעין, שהעיקריות בהן הנן בעלות, חכירה, שכירות ורשות. זכויות אלה ניתנות להעברה בתנאים מסוימים. עסקאות במקרקעין, כלומר הקניה של זכויות במקרקעין, הן עסקאות מורכבות המצריכות ליווי צמוד של אנשי מקצוע, כגון עורך דין נדל"ן או מקרקעין מנוסה על מנת להבטיח את השמירה על זכויות המוכר והקונה, הן מבחינה משפטית, הן מבחינת מיסוי והן מבחינה פיננסית כאשר מדובר בעסקאות הכרוכות בקבלת הלוואה בנקאית המובטחת במשכנתא. קיימת חשיבות עליונה להתייעצות מוקדמת עם עורך דין הבקיא בדיני מקרקעין, עוד לפני ביצוע העסקה, לפני החתימה על זכרון דברים או מסמך אחר כלשהו, כלומר כבר בתחילתו של המשא ומתן לקראת ביצוע העסקה.

הפורום עוסק בהיבטים שונים של תביעות משפטיות הנוגעות למקרקעין ובכלל זה תביעות פינוי, ליקויי בניה, פירוק שיתוף במקרקעין, תביעות בגין הפקעה, השגות מס שבח ועוד.

* כל המידע המועבר במדור אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי.

עו"ד דיאנה רוזנבוים

המשרד מייצג לקוחות בעסקאות מקרקעיןו נד"לן מגוונות. כמו כן מעניק המשרד ליווי משפטי לעסקים וחברות.

אורנה שאל/ה:
15/1/2015 ב 17:23

קנייה והשכרת נכס

אני מתכוונת לקנות דירה להשקעה , בעל הדירה משכיר לאנשים, החוזה יסתיים באוגוסט. אני מתכוונת לרכוש את הדירה ואלה ששוכרים אותה כעת החוזה שלהם יעבור ואני אקבל את השכירות. איך אפשר לעשות את החוזה. האנשים מעוניינים להמשיך אחרי גמר החוזה לשכור עד לתקופה שדירתם שקנו תהיה מוכנה. איך אני יכולה להבטיח את עצמי שהם לא יעשו בעיות עם שכר הדירה או בעיות שונות. האם אפשרי ששוכרים שגרים יכולים להעביר את הדירה על שמם או למכור הדירה. תודה

דוד אשכנזי שאל/ה:
14/1/2015 ב 11:48

סכסוך שכנים

שלום רב, הפסקתי לשלם לוועד הבית מזה כ- 7 חודשים עקב התנהלות לא תקינה של ועד הבית בגביית הכספים ובטיפול באחזקת הבניין. העליתי את טענותיי לאגודה לתרבות הדיור שאליה הועד הגיש תלונה, והרושם שלי הוא שהצד שלי לא מעניין את האגודה לתרבות הדיור והעניין כנראה יועבר לעורך דינם. האם יש באפשרותי להתגונן ו/או לתבוע, וכיצד?

אור שאל/ה:
10/1/2015 ב 20:20

הערת אזהרה

שלום,

רכשתי דירה עו"ד משותף לי ולמוכר. בתחילת המכירה עם התשלום הראשון נרשמה הערת אזהרה בטאבו.הוא שילם את המשכנתא ואנו לפני שלב תשלום הוא מס שבח ואני מס רכישה.ברצוני לשאול האם בתום תשלומים אלו ולאחר סידור תשלומי ארנונה מים וחשמל אפשר להקדים את מלוא התשלום ולקבל חזקה על הדירה - הדירה ריקה ומה קורה אם הערת האזהרה כשאני משלמת את כל סכום הדירה.

אודה על תשובתך.

מירי סלימן שאל/ה:
8/1/2015 ב 10:46

המלצה

מעוניינת לקבל אינפורמציה אודות חדשות הנדלן,האם אני יכולה לקבל את זה פה?

פלוני שאל/ה:
8/1/2015 ב 00:14

ביטוח מקצועי במגדל,- הסדר הלשכה

אני מעוניין לבטח את עצמי בביטוח אחריות מקצועית לפני המלצת לשכת עוה"ד ומסתבר שהחברה הנבחרת על ידי לשכת עוה"ד היא מגדל. בטעות רכשתי פוליסה של חברת ביטוח אחרת שחשבתי שהיא המבטחת. האם ניתן לבטל את הביטוח שרכשתי ולעבור לחברת מגדל ? האם החברה האחרת יכולה "לקנוס" אותי? אין ספק שטעיתי ואני רוצה לתקן הטעות. איך עושים זאת ללא נזק כספי?

hadar שאל/ה:
22/12/2014 ב 17:50

החזרת שיק ערבון לאחר סיום חוזה שכירות

גרתי בשכירות עד לפני חודש. ביום סיום החוזה החזרתי את המפתח לבעלת הדירה והמצאתי חשבונות תשלום שהייתי חייב עבור הדירב ( ארנונה,חשמל,מים וכו... ) בעלת הדירה מסרבת להחזיר לי את שיק הערבון שהפקדתי בידה ביום החתימה על החוזה, וכל פעם שפניתי אליה היא אומרת שתשלח לי אותו בדואר ולא שולחת. בפעמים האחרונות שהתקשרתי אליה היא נתקה את השיחה כשהבינה שאני על הקו. האם אפשר להתלונן עליה במשטרה? איך עלי לפעול?

מיכל שאל/ה:
8/12/2014 ב 21:20

השגת גבול

אני מתגוררת בקוטג. בסמוך אליי יש קוטג נוסף אין לנו קירות משותפים. אך אחד מקירות הבית נמצא בחצרו של השכן.

השכן בסוף חודשי הקיץ פנה אלינו כי הקים בריכה ויש לו יונים שמלכלכות את המים עם צואה ודרש שנשים על החלונות שלנו דוקרנים. אנחנו לא סבלנו מבעיה זו והצענו לשכן לשים על חלונו דוקרנים.

מסתבר, שהשכן עלה על קיר ביתי והתקין ללא הסכמתי דוקרנים מברזל, מאוד גהוהים ואגרסיביים, על 2 חלונות ביתי. האחד בחדר השינה שלי והשני על מקלחת חדר ההורים.

זאת גילתי לצערי רק לפני חודש, כשרציתי לפרק את החלון, לצורך ניקיון, נשרטתי ביד, למזלי... וכך גיליתי את הדוקרנים.

זה הגיוני ??? בית שלי. חלונות שלי והשכן "הנחמד" עושה את ככל העולה על רוחו, בשטח הפרטי שלי.

פניתי אליו בצורה יפה שיורדי את המפגע הבטיחותי הזה, אך הוא לא רק שלא רצה להוריד.

הוא תובע אותי בבית משפט השלום, והוציא לי צו הרחקה מהדוקרנים ודורש שלא ייתנו לי להוריד אותם.

זה יכול להיות ???

יש לי משפט בשבוע הבא ואיני יודעת מה לעשות ?\איך לדבר ? מה להגיד ???

אודה להכוונתכם בהקדם.

מאוד פוחדת מהשכן וממש לא יודעת מה עוד יכול לעשות !!!

יובל שאל/ה:
7/12/2014 ב 23:19

שבירת חוזה לפני הזמן בעקבות רטיבות בדירה

שלום, אנחנו שוכרים דירה עם שני ילדים (5 וחודש וחצי) וגילינו שיש רטיבות חמורה בדירה היכולה להוות גורם בריאותי מזיק החוזה שלנו אומר שאנחנו חייבים למצוא משכיר במקומינו במידה ואנחנו רוצים להפר חוזה לפני הזמן. האם במקרה זה של רטיבות חלים עלינו חוקים אלו או שניתן לתת התראה ולעזוב ללא מציאת משכיר חלופי ? תודה

ליאת שאל/ה:
24/11/2014 ב 22:29

רכישת דירה בחכירה

שלום רב אני בתהליך של קניית דירה ישנה. בהסכם כתוב כי החכירה הינה עד 2018. מה זה אומר? האם אהיה מחוייבת בתשלום כלשהו? תודה

עפרה שאל/ה:
19/11/2014 ב 09:41

מס שבח לינארי

בוקר טוב, נושא המס הלינארי לא ברור לי (עקרונית). אני מעוניינת למכור דירה שקיבלתי במתנה לפני 10 שנים ב-2.5 מיליון ₪. היא נקנתה ע"י הוריי כמה שנים לפני כן (בשנת 2000) במחיר 1.5 מיליון בערך. אני רוצה למכור ביום 1.1.2015. יש לי עוד שתי דירות, איך עליי להעריך את מס השבח שאצטרך לשלם?

אבי שאל/ה:
16/11/2014 ב 11:46

מע"מ 0

היי, רציתי לברר לגבי רכישת דירה. האם נכון שכגרוש, אוכל לרכוש דירה ראשונה, עם הטבת מע"מ 0, למרות שהייתה ברשותי דירה משותפת כאשר הייתי נשוי? תודה.

דניאל שאל/ה:
2/11/2014 ב 22:00

עמלת תיווך

שלום רב, אני מתווך ומכרתי דירה חדשה מקבלן ללקוח. הוא חתום על טופס עמלת תיווך שחתום: "2% מהסכום הכולל של העסקה ובתוספת מע"מ כחוק". אי לכך, האם לא מגיע לי 2% ממחיר הקניה המלא של הדירה החדשה אותה שילם הלקוח לקבלן (המחיר כולל המע"מ) + מע"מ? שכן אחרת, המחיר ישקף מחיר מכירת דירת יד שניה במחיר נמוך בכ-20% ממחירה של זו החדשה. כמו גם שהקונה חתום על "הסכום הכולל של העסקה"...... בתודה ובכבוד, דניאל

יעקב שאל/ה:
30/10/2014 ב 02:21

הסכם

בא אדם וביקש לשכור דירה וליתן לי שיקים עבור קרוב משפחה אבל ביקש שנעש 2 חוזים כי לקרוב מגיעה הנחה בעיריה . האם זה חוקי? מה הסכנות שיכולות

לנבוע ממצב כזה.

יואל שאל/ה:
28/10/2014 ב 23:39

שוכר שלא מתפנה..

בס"ד שלום! לחמותי ישנה דירה שבשנים האחרונות הייתה מושכרת לאדם בעייתי. משרד השיכון היה משלם עליו סכום זעום וזו הייתה השכירות ששילם בלבד. לאחרונה (כשנה) משרד השיכון ביטל את זכאותו והוא אינו משלם כלל אך גם לא יוצא מהדירה. מכיוון שמדובר באדם בעייתי ניסינו לדבר עימו והוא אמר שיצא וכו'.. העניין נמרח זמן רב מידי וחמותי לא עשתה עם כך דבר. לפני כחודשיים הוא נכנס לבית הסוהר, על תקיפה כלשהיא או משהו בסגנון.. חפציו נשארו בדירה . חברה/ ידידה שלואמורה להגיע לקחת את חפציו. יש לי 3 שאלות בבקשה: 1) האם תיעוד וידאו ,ע"י צלם מקצועי ונייטרלי, שהיא לוקחת את חפציו יספיק לנו למקרה שירצה לתבוע אותנו על כך שנגענו בחפציו או תביעה על זכות בדירה? (לא הוא אישית לוקח את חפציו כי הוא בבית הסוהר..) (היא לא רוצה לחתם על מסמך כלשהוא..) 2) האם בכלל אנו צריכים לחשוש מדבר כזה? הרי הוא אינו בעל הדירה, החוזה שלו נגמר מזמן, והוא נשאר שם בכוח. האם מותר לנו ע"פ חוק להוציא את חפציו / שהיא תיקח אותם עבורו, ולו לא תהיה שום אפשרות לתבוע על כך דבר? (לא על שנגענו בחפציו ולא על כך שהוא שוכר את הדירה שהריאין לו חוזה בתוקף) 3) האם מותר לנו , להזמין בעל מקצוע שיחליף צילינדר בדירה ופשוט להחזיר אותה לבעלותנו? (אין מי שגר בדירה כרגע ואין צורך בעימות כלשהוא..) האם יש לו איזושהיא עילה לתביעה על הדירה או על שמנענו ממנו כניסה לחפציו וכו'? (מכוח חוק להגנת הדייר או דבר דומה..) אודה לכם מאוד על תשובה בקרוב מכיוון שאותה חבירה שלו אמורה להגיע בזמן הקרוב ממש לקחת את חפציו ואולי כדאי לנו לא לאפשר לה כלל להכנס עד שתסכים למה שנרצה – מה שיכסה אותנו משפטית (כרגע המפתח לא ברשותו כך שיש לנו כח עליהם..) תודה רבה!!

ענבר שאל/ה:
22/10/2014 ב 12:59

צו ירושה לסיום רישום דירה

רכשתי דירה לפני יותר מ10 שנים מאישה מבוגרת דרך בנה וייפוי כח במהלך השנים האישה נפטרה אך עדיין לא הושלם הרישום של הדירה. כאשר הלכתי לבית המשפט בכדי להשלים  את הרישום הם דרשו ממני צו ירושה . הבן הוא היורש הרגיל שלה והוא לא כל כך בסדר  ואינו מוכן להוציא צו ירושה

אני רוצה לשאול אם ניתן לחייבו להוציא את הצו או האם יש דרך שאוכל להוציא את הצו בעצמי או מישהו אחר כל דרך להשלים את הרישום

תודה.

עדנה שאל/ה:
8/10/2014 ב 23:27

לקויי בנייה

קניתי דירה יד שנייה בחיפה.בית שבוצעה בו הרחבה לפני כ- 17 שנה.אני מתגוררת בה 14 חודש.לפני כחצי שנה החלו להיחשף ולבקוע סדקים שבהדרגה הלכו והעמיקו במספר מקומות [ בעיקר בתפר ] מהנדס בניין שהגיע משער כי יש בעייה ביסודות [שקיעה].חשוב לציין כי סדקים אלה כנראה תוקנו וטושטשו ע"י המוכרים ולא ניתן היה לגלותם.

מה עלי לעשות ? האם יש טעם בהשקעת כספים בהכנת דוחות "בדק בית" לשם תביעה כלפי המוכרים?

ולדימיר לוריא שאל/ה:
5/10/2014 ב 14:51

שליחויות משפטיות

שלום, ברצוני לדעת האם עורכי דין משתמשים עדיין בשליחויות משפטיות או שמערכת נט משפט "חיסלה" סוג זה של שליחויות תודה מראש ישמח לתשובה

ניר שאל/ה:
14/9/2014 ב 15:16

ברצוני לרכוש בית על קרקע ללא פרצלציה - מה הסיכון?

שלום, אני מעוניין לקנות בית על הקרקע באחת הערים בצפון. מסתבר שאותו בית נמצא על שטח ענק שלא עבר פרצלציה, ומחולק ל-6 בתים. המוכר טוען שיש הסכם שותפות בין כל 6 הדיירים על חלוקה בשטח. לטענת המוכר אין בעיה לרכוש בית על הקרקע הזאת, משום שיש הסכם שוטפות בין הדיירים בשטח. אני מצידי, חושש משום שאין פרצלציה. שאלותי: 1.) מה ההיתרון בפרצלציה? 2.) מה הסיכון ברכישת בית שנמצא על שטח ללא פרצלציה? 3.) מה המשמעות של הסכם שותפות? 4.) תיאורטית, האם זה אפשרי שאחד הדיירים ימכור את ביתו לדייר חדש, ואותו דייר לא ירצה לחתום על הסכם שותפות, שהוא יום אחד יחליט שמגיע לו יותר שטח. כלומר, אם נניח שיש גדר שמפרידה בין הגינה שלי לשלו, האם יש באפשרותו (מבחינה חוקית) יום אחד להזיז את הגבול של הגדר שלו יותר לתוך השטח שלי? כלומר האם משפטית אני יוכל לטעון נגדו? אשמח לקבל תשובות מדוייקות לשאלתי. תודה!

אלישבע שאל/ה:
7/9/2014 ב 21:01

בקשה להסכמה לאור הסתיגויות

שלום רב, בבנין שלנו (6 דירות) מתכננים מחצית מהדיירים בעזרת ארכיטקט ששכרו לבנות ממ"דים וביקשו מאיתנו לחתום על טופס הסכמה ולהצטרף. לי יש 3הסתייגויות : 1. הממ"דים בצד שלי יבנו על קרקע השייכת לבית השכן (בדקתי בעירייה) למרות שהשכנים לא הזיזו את הגדר בהתאם. 2. הממ"דים בצד השני יסתירו לנו את האוויר והאור. 3. יש לי חשש שהשכן מתחתי שאינו מעוניין בממ"ד יתנגד לבניית הממ"ד שלי. השכן שיזם אינו מקבל את טיעוני. האם עלי לחתום עכשיו על טופס ההסכמה ולברר את טיעוני בהמשך, או, עלי להמתין שהם יגישו את הבקשה (בהנחה שיהיה להם רוב) ורק במסגרת הגשת הבקשה (גרמושקה) כאשר כנראה ? אוזמן לוועדה, לבקש לברר את אותן סוגיות ורק אז להצטרף לבניה. בתודה מראש אלישבע

ענת שאל/ה:
7/9/2014 ב 19:31

נזילה

אנחנו נמצאים במשפט אצל המפקחת על המקרקעין עם שכן שדירתו ומרפסתו נמצאים מעלינו ומעל השכנים לייד. ישנן נזילות מכל המרפסת הסובבת, חלקן נזילות של ממש וחלקן לחות שגורמת לנזילת טיח. לאחר שמומחה מטעם המפקחת קבע כי יש לאטום את כל המרפסת ההקפית ביריעות ביטומניות על-פי התקן, מינתה המפקחת מפקח (מחברה אחרת לבקשת השכן) שיפקח על עבודות האיטום. לגבי הצדדים המערבי והדרומי החלו העבודות אבל לאחר אטימת המרפסת המרכזית -פסקו. הוא התעקש שלמרות חוות דעת המומחה תעשה בדיקת הצפה בצד הצפוני והמזרחי. הסכמנו בלית ברירה והבדיקה הראתה שיש לחות. המפקח קבע שיש לאטום איטום מלא גם צדדים אלה. הוא גם קבע זמן של חודש (שממנו נותרו כשבועיים) והשכן בשלו - לא עושה כלום. הוא גם אמר למקפח על העבודות שאת הצדדים המזרחי והצפוני הוא לא מתכונן לאטום כי יש שם רק לחות קלה. פנינו אל המפקחת על המקרקעין כדי שתיתן צו חד משמעי. אנו פוחדים שהגשמים יקדימו (כרגע הצד המערבי חשוף כולו) והעבודות לא יעשו לפני תחילתם. מה אפשר לעשות אם המפקחת ממשיכה להתמהמה (רק לסבר את האוזן - חוות דעת המומחה ניתנה לפני כשנה!!!)?

נלי שאל/ה:
1/9/2014 ב 12:51

העברת זכויות בין הקרובי משפחה

שלום. יש לי שאלות לגבי המסמכים . אשמח על התשובה המהירה. תודה מראש, נלי

אליאב שאל/ה:
30/8/2014 ב 20:36

מחסן

שלום רב, לאחרונה רכשתי דירה בבניין משותף. לדירה 2 חניות צמודות. תוך כדי המו"מ עם המוכר, התברר כי המוכר (שמו י.פ) מחזיק בזכות שימוש בלעדית במחסן, אשר בהתאם לרישום בטאבו שייך לדירה אחרת בבניין. זכות השימוש הבלעדית נובעת מהסכם מכר של אותה הדירה בבניין שהיתה שייכת לאחיו של המוכר (ושמו של האח מ.פ) אשר מכר לי את הדירה. לפי החוזה שלהם, נמכרה הדירה לרבות ההצמדות שלה, אולם ללא המחסן. זכות השימוש במחסן העברה לשימוש הדירה שאני רכשתי (שהיתה בזמנו בבעלות י.פ), וצויין כי האח (המוכר שלי) והשכן (זה שהמחסן רשום כהצמדה על שמו) יבצעו מהלך להעברת הבעלות על המחסן מדירתו של השכן לדירה של י.פ. בחוזה המכר שנערך ביני לבין י.פ, המחא לי המוכר את זכות השימוש במחסן, ובעת מסירת הנכס מסר לי גם את המחסן. יש לציין כי מאז 2010, עת עריכת חוזה המכר בין מ.פ לשכן, המחסן היה בשימוש בלעדי של דירתו של י.פ, ולשכן לא היה כל טענה לגבי זאת. לאחרונה, עקב סכסוך משפחתי בין י.פ ל-מ.פ, פנה אליי מ.פ וביקש להבהיר כי מחצית המחסן שלו וביקש למכור אותו או לעשות בו שימוש לטובתו. הוא טוען כי בעת רכישת הדירות מן הקבלן, רכשו הוא ואחיו את המחסן במשותף אולם הוא נרשם על שמו של מ.פ כי לא ניתן היה לרשום חזקה משותפת. לסיכום כל ההקדמה הארוכה: שכן - שיש לו רישום בטאבו על ההצמדה, אולם כבול בחוזה משפטי מול מ.פ (זה שמכר לו את הדירה) שזכויות השימוש עוברות ל-י.פ (האח של המוכר). מ.פ - שטוען כי המחסן שלו, כי בפועל לא מכר אותו לשכן אלא העביר את זכויות השימוש לאחיו וציין בחוזה שיעשו פעולות להעברת הרישום על שם אחיו. אני - שבמסגרת החוזה שערכתי מול האח י.פ קיבלתי את זכויות השימוש. שאלתי- למי חזקת המחסן? האם לאור החוזה אני יכול לרשום הערת הזהרה בטאבו? בתודה מראש אליאב

שרון שאל/ה:
27/8/2014 ב 12:57

תרגום משפטי לחוזה רכישת קרקע

שלום, אני נמצאת בתהליכי רכישת קרקע בברצלונה. וברצוני לבדוק האם יש צורך בחתימה על החוזה המקורי בספרדית או שצריך לפנות למתרגם לתרגום לעברית?

אילנה כהן שאל/ה:
24/8/2014 ב 12:39

צו מניעת בנייה

שלום, קבלנן היתר לתוספת מרפסות בבניין מוועדת בניין ערים. במקביל, הגיע אלינו זימון מדיירים שמתנגדים לבנייה שלנו להוציא נגדנו צו מניעה קבוע שנקבע לעוד כחודשיים, כיוון שאנו לא עומדים ברוב הנדרש. האם ניתן להתחיל בבניה בכל זאת בהסתמך על כך שיש לנו את היתר הבנייה?

תום שאל/ה:
19/8/2014 ב 09:40

עמוד בזק בשטח פרטי

שלום, בעת רכישת הבית הפרטי בו אנו גרים החל משנת 90, מוצב עמוד בזק בחצרנו. במהלך השנים בזק היו אצלנו בבית לתיקונים, וכאשר ביצעו נזק לגינה שילמו בעבור הנזק. אנו מעוניין שהעמוד יוסר מהגינה (או יוסדר תשלום בגין השכרת השטח הפרטי). בזק, בעת פנייתנו אליהם, הגיבו לנו שעבר זמן רב מאז שהוצב, ולפי חוק בזק אין הם חייבים להוזיז את העמוד, ואם אנחנו רוצים מדובר בתשלום, ורק אם מדובר על תוכנית שאושרה ע"י העירייה. מהם הזכויות שלנו בזה? האם יש באפשרותנו להתקדם בנושא? תודה מראש, תום.

מחפש עורך דין? קבל הכוונה אישית

מחפש עורך דין?
קבל הכוונה אישית