פורסם ב 28/4/2019 ע"י מאמרי מערכת ליגל אינפו
חוק מס ערך מוסף קובע שעל כל עסקה בישראל ועל יבוא טובין יוטל מע"מ בשיעור אחיד ממחיר העסקה או הטובין כאשר כיום שיעור המע"מ עומד על 17אחוז סכום זה מחושב ממחיר העסקה בין אם היא מכירת נכס או מתן שירות. עוסק פטור אינו משלם מע"מ אך עוסק מורשה נדרש לקחת בחשבון את מחיר המע"מ שעליו להעביר לרשות המיסים ובתמורה הוא רשאי להפחית מהסכום המועבר את המע"מ שהוא משלם על הרכישות וההוצאות שלנו.
מע"מ יש לשלם במועד ואי תשלום מע"מ במועד, התחמקות מתשלום או העלמת מע"מ נחשבים עבירה על החוק - עבירות מע״מ נחשבות לעבירות שעשויות להגיע לרישום פלילי, קנסות כבדים ומאסר, וחשוב להימנע מטעויות שיעלו לכם ביוקר ולהכיר מראש מה נחשב לעבירת מע"מ ומה ניתן לעשות במידה ועלה נגדכם חשד בעבירת מע"מ.
עבירה טכנית או מהותית? זו השאלה!
נתחיל מהסיווג המרכזי בין עבירות מע"מ טכניות לעבירות מה"מ מהותיות. עבירה טכנית היא עבירה שנעשה בתום לב בלי כוונה תחילה ונבעה מכשל טכני או טיפול לקוי בחשבוניות כמו גם מסירת ידיעה לא מדויקת, עיכוב בהגשת דוח מע"מ או אי הפקת חשבונית מס או ללא תשלום המע"מ במועד או לא פירט בדוח התקופתי פעולה החייבת בדיווח, הוציא חשבונית מס בלי שהיה זכאי לעשות כן, לא עשה את המוטל עליו ולא הגיש במועד דוח, לקה בפירוט הדוח, מסר שלא כדין לאדם אחר טובין שיבואם או מכירתם פטורים בתנאי שישמשו אותו בלבד, לא רשם תקבלו שעליו היה לרשום ועוד.
עבירות מע"מ מהותיות הן עבירות שהתבצעו ביודעין על מנת להשתמט מתשלום מע"מ. על פי חוק, מדובר במי שמסר ידיעה כוזבת או מסר דו"ח כוזב, המשיך לנהל עסקאות גם לאחר שנאסר עליו לעשות כן או לפני שמילא את התנאים להמשך עיסוקו, הוציא חשבונית מס או מסמך הנחזה כחשבונית מס, מבלי שעשה או התחייב לעשות עסקה שלגביה הוציא את החשבונית, הוציא תעודת זיכוי או מסמך הנחזה כתעודת זיכוי מבלי שהיה רשאי לעשות כך, ניכה מס תשומות בלי שיש לגביו מסמך. או במקרים שונים – הכין, ניהל או הרשה לאחר להכין או לנהל פנקסי חשבונות כוזבים או רשומות אחרות כוזבות, זייף, הסתיר, השמיד או שינה פנקס או מסמך אחר שנדרש לנהלו או למסרו. בעוד עבירות טכניות יכולות להסתיים באזהרה או קנסות סבירים, הרי שעבירות מע"מ מהותיות מגיעות לרישום פלילי, קנסות כבדים מאוד ואף מאסר שנע בין 5-7 שנים. רשות המיסים מגבירה את המאבק שלה בעבירות מס ומכאן גם העונשים הכבדים וההחמרה בגזר הדין.
זהירות, יש טעויות שעולות ביוקר...
כדי לא להגיע לביצוע עבירות מע"מ מכל סוג, בוודאי שלא עבירה מהותית, חשוב להכיר היטב את התהליך המצופה של הגשת מע"מ, מה סכום המע"מ שהוא נגזרת של סך העסקאות, לוודא שבוצע התשלום התקופתי האינטרנטי ותועד במערכת של רשות המיסים ובמערכת החשבונאית. במידה ואינכם מודעים לחובות הקשורות במע"מ ועולה ספק אפילו קל שעברתם על החוק או עלו נגדכם חשדות בנושא העלמת או סילוף תשלומי מע"מ, חשוב שתפנו לעו"ד לענייני מיסים - עורכי דין הבקיא בתחום המיסוי ויודע בדיוק כיצד לנהל את התהליך ולייצג אתכם בבית המשפט בדרך מקצועית שיכולה להיות ההבדל בין עבירה טכנית למהותית ולהשפיע על גזר הדין, הקנס ומניעת רישום פלילי. אל תתייצבו לחקירה ברשות המיסים מבלי שהתייעצתם עם עו"ד בתחום ובדקתם את כל האופציות שעומדות לרשותכם בקו הגנה.
שיטת המס בישראל היא פרסונאלית, קרי מוטלת על כל אדם (ולא נניח על משפחה) וכן היא פרוגרסיבית, כלומר מדובר על שיטת מס שמבוססת על מדרגות, כלומר ככל שההכנסה עולה כך נטל המס עולה.
דיני מיסים ידועים כמורכבים וכמיוחדים. נראה כי לא רק שהמדובר בדינים שקשה לפרשם ושהעוסקים בהם הם מתי מעט כי אם גם קובעים הם דרך דיונית מיוחדת לבררם.
מיסוי שכירות דירות מגורים זוכה לדין מיוחד, באשר המחוקק בחר לעודד שכירת דירות מגורים. לפיכך בנסיבות מסוימות ובגבולות מסוימים קבע פטור מלא, ובנסיבות אחרות קבע שיעור מס של עשרה אחוזים. לצד אלו קיים המסלול הרגיל. במאמר זה נסקור את המסלולים השונים וננסה לסייע בבחירת החלופה המתאימה.
הוצאה לך שומת מס על ידי רשות המיסים? במאמר זה תקבל מושג וכיוון לדרכי ההתמודדות במקרים אלו