פורסם ב 12/10/2015 ע"י צוות האתר

הצוואה הינה מסמך משפטי באמצעותו מורה המצווה מה ייעשה ברכושו לאחר מותו. כל עוד המצווה בחיים, הוא יכול לשנות את צוואתו כאוות נפשו: להוסיף עליה, לגרוע ממנה, ואף לבטלה כליל, כך שיראו את הנוסח האחרון מבחינה כרונולוגית כנוסח המחייב, אשר משקף את רצונו האחרון של המוריש עובר לפטירתו. עורכת הדין טל איטקין מבהירה, כי צוואה תוכר כתקפה וניתנת למימוש רק אם נעשתה באחת מן הדרכים המנויות בדין, עליהן יפורט באריכות לעיל. במידה ואכן נעשתה צוואה כשרה עפ"י דין, הוראותיה יגברו על הוראות חוק הירושה, הנועד להסדיר מקרים בהם לא נערכה צוואה או מקרים בהם נפל פגם בצוואה המצריך את ביטולה.  עורכת הדין טל איטקין
עוה"ד טל איטקין מציינת, כי עריכת צוואה  מחייבת היוועצות באיש מקצוע, על מנת למזער את הסיכון להתרחשותן של טעויות שעלולות להוביל לביטולה של הצוואה לאחר מותו של המצווה. אחת הטעויות הנפוצות ביותר, מחדדת טל איטקין, הינה ניסוח לקוי שאינו כולל פירוט מדויק של כלל הזכויות שיותיר המצווה לאחר מותו.
הדרכים לעריכת צוואה על-פי חוק
עורכת הדין טל איטקין מסבירה, כי החוק מונה מאפשר לערוך צוואה במספר דרכים:
צוואה בפני עדים- המצווה מנסח את צוואתו בנוכחות שני עדים, אשר חותמים על הצוואה ומאשרים שנעשתה מרצונו החופשי של המצווה. צוואה זו היא הנפוצה ביותר, אולם היא אינה חפה מטעויות. בעת עריכת צוואה בעדים חשוב להקפיד שהעדים אינם קטינים ושהם כשירים מבחינה משפטית לשמש כעדים. כמו כן, יש לוודא כי על הצוואה מצוין התאריך בו נחתמה, וכי לא מוענקות מכוחה זכויות למי מן העדים.  
צוואה בפני רשות- מדובר בצוואה הנערכת בפני שופט, נוטריון או דיין. כדי להעניק תוקף לצוואה שכזו דיי בכך שהמצווה יאמר את דברי הציווי בפני איש הרשות, אשר מעלה את הדברים על הכתב וחותם על הצוואה. לרוב, צוואה בפני רשות נערכת בפני נוטריון. לצוואה הנערכת בפני רשות ישנו תוקף מיוחד עפ"י חוק, היות ולא ניתן לערער על זהות החתימה, מקום החתימה או מועד עשייתה.
צוואה בכתב יד- צוואה הנכתבת בכתב ידו של המצווה, אשר חייבת לכלול נוסף על דברי הציווי גם תאריך וחתימה.
צוואה בעל פה- צוואת שכיב מרע- צוואה הנאמרת על-ידי המצווה בעל-פה בנוכחותם של שני עדים. צוואה בעל-פה יכולה להינתן רק על-ידי אדם שמפאת מצבו הרפואי אינו יכול לערוך צוואה בכל דרך אחרת. על העדים שבאוזניהם נאמרת הצוואה מוטלת חובה לרשום את דברי המצווה בזיכרון דברים ולהפקידו אצל הרשם לענייני ירושה. עוה"ד טל איטקין מדגישה, כי לאחר חודש ממועד  חלוף הנסיבות שהצדיקו את עשיית הצוואה בעל פה, ככל שהמצווה נותר בחיים דינה של הצוואה להתבטל.

מחפש עורך דין?
קבל הכוונה אישית

עוד כתבות בנושא

מזונות ילדים - החובה של כל אב ואם בישראל

סיקור מקצועי מיוחד בנושא מזונות ילדים, החשיבות הגדולה והמשמעותית שבהם, הצרכים ההכרחיים השונים, טווח הגילאים הנדרש לתשלום, החוק בנושא ועוד.

מזונות ילדים – מי יקבע? בית המשפט או בית הדין הרבני?

הפער משמעותי וגבוה ביותר. אין כמעט להשוות בין המזונות הנמוכים ביותר אשר קובע בית הדין הרבני עבור ילדים קטינים לבין אלה אשר קובע בית המשפט האזרחי. ויותר מזה, בית הדין הרבני נוהג להצמיד את הסכום למדד השכירים, אשר אינו משתנה כמעט לאורך השנים, ובכך נשחק הסכום, הנמוך מלכתחילה. לעומתו, בית המשפט מצמיד את סכום המזונות למדד המחירים לצרכן ובכך מותיר את הסכום עדכני. אין איפוא, פלא, כי כל אחד מהצדדים, הבעל והאשה ירצה למשוך את הדיון לכיוון שלו.

יעוץ מקצועי – כבר מהרגע הראשון

חשוב ביותר, אפילו מהותי, לקבל יעוץ מקצועי כבר בתחילת הדרך. אדם אשר נמצא ברגע של משבר, הוא מבולבל, נבוך, כועס ורוגז. על כל אלה, יש להוסיף את חוסר הידע המשפטי ביחס לזכויותיו וחובותיו מה מגיע לו, מה המחויבויות שלו. כיצד לפעול, האם לפעול. מה לעשות. אילו צעדים לבצע, היכן להניח לדברים להתנהל, ומהם ההשלכות המשפטיות של כל הפעולות שהוא מבצע או לא מבצע. חוסר הידע מוסיף לרמת החרדה והחששות והמתח גדול.

גם ידועים בציבור יורשים את בני זוגם

האומנם בני זוג שהינם ידועים בציבור, יורשים האחד את השני? האומנם זכות זו הינה אוטומטית? האומנם זכות זו ברורה מאליה? האם צד ידוע בציבור המעוניין להותיר את רכושו לבני משפחה אחרים ולא לבן-הזוג, האם עליו לערוך צוואה, על מנת למנוע מצב בו יירש בן הזוג את רכושו?

מחפש עורך דין?
קבל ייעוץ אישי